Matt Monro

 

 

 

Biografía

Fecha de Nacimiento: 01 de diciembre de 1930

Fecha de Fallecimiento: 07 de febrero de 1985

Terrence Parsons, conocido como Matt Monro, fue un cantante inglés de música popular

Comenzó su carrera cantando en anuncios de televisión y con una cuantas orquestas británicas (entre ellas, la Orquesta de Cyril Stapleton) a comienzos de los años cincuenta. Tras unas pocas grabaciones para diversas compañías, firmó con Decca para un disco de estándares titulado Blue and Sentimental (1957).

Un año después su carrera vivió un momento crucial cuando el productor George Martin le pidió que prestase su voz para un disco de Peter Sellers, Songs for Swingin’ Sellers, en el que se satirizaban diversos temas de Sinatra. La contribución de Monro, “You Keep Me Swingin'”, le proporcionó un contrato para Parlophone, y alcanzó el número tres en las listas británicas con su tema de 1960 “Portrait of My Love”. Otros temas exitosos fueron “My Kind of Girl” (que sería su primer éxito en Estados Unidos) y “Softly, As I Leave You”.

En 1962 publicó un álbum para Parlophone, Matt Monro Sings Hoagy Carmichael, con gran repercusión, aunque sería su interpretación del tema para la película de James Bond la que le haría ser conocido en todo el mundo. Su siguiente tema, “Walk Away”, llegó al número cuatro en Gran Bretaña y entró entre los veinte primeros en Estados Unidos.

Representó al Reino Unido en el Festival de la Canción de Eurovisión 1964, quedando en el 2° lugar con el tema I love the little Things.

En 1965 se convirtió en el primer artista en versionar el tema de los Beatles, “Yesterday”. Se trasladó a Estados Unidos y empezó a prodigarse en locales nocturnos y a grabar de forma esporádica durante los años setenta. Su disco de 1980 Heartbreaker lo situó de nuevo en el ambiente musical pero su salud se fue deteriorando y por culpa de un cáncer falleció cinco años después.

Wikipedia in English

Biography

Date of Birth: December 01, 1930

Date of Death: February 7, 1985

Terrence Parsons, known as Matt Monro, was an English singer of popular music

He began his career singing in television commercials and with a few British orchestras (including the Cyril Stapleton Orchestra) in the early 1950s. After a few recordings for various companies, he signed with Decca for a standards album entitled Blue and Sentimental (1957).

A year later his career reached a pivotal moment when producer George Martin asked him to lend his voice for a Peter Sellers album, Songs for Swingin ‘Sellers, in which various Sinatra songs were satirized. Monro’s contribution, “You Keep Me Swingin ‘”, landed him a contract for Parlophone, and he reached number three on the UK charts with his 1960 song “Portrait of My Love.” Other successful songs were “My Kind of Girl” (which would be his first hit in the United States) and “Softly, As I Leave You”.

In 1962 he published an album for Parlophone, Matt Monro Sings Hoagy Carmichael, with great repercussion, although it would be his interpretation of the theme for the James Bond film that would make him known around the world. His next track, “Walk Away,” peaked at number four in Britain and entered the top twenty in America.

He represented the United Kingdom at the 1964 Eurovision Song Contest, finishing in 2nd place with the song I love the little Things.

In 1965 he became the first artist to cover the Beatles song “Yesterday.” He moved to the United States and began lavishing himself in nightclubs and recording sporadically during the 1970s. His 1980 album Heartbreaker placed him back in the musical environment but his health deteriorated and he died of cancer five years later.

Discografía 

Género Rock y pop Escuchar tema Año
1 Walk Away 1967
2 Portrait of My Love 1967
3 From Russia with Love 1963
4 Born Free 1966
5 Softly as I Leave You 1967
6 The Music Played
7 Yesterday 1967
8 My Kind of Girl 1967
9 I Will Wait For You 1967
10 On Days Like These 1969
11 All of a Sudden
12 The Impossible Dream 1967
13 Alguien canto 1967
14 Unchained Melody
15 My Love and Devotion 1980
16 You’re Closer to Me
17 And You Smiled 1980
18 Gonna Build a Mountain 1980
19 Autumn Leaves 1968
20 Love Is a Many Splendored Thing 1962
21 I Have Dreamed
22 If I Never Sing Another Song 1980
23 Strangers in the Night 1966
24 Till Then My Love
25 Somewhere 1980
26 No me dejes 1969
27 For Mama
28 I Get Along Without You Very Well 1970
29 On A Clear Day 1966
30 Michelle 1965
31 More