Biografía

Biografía

RICHARD DAVID BRIERS CBE (14 de enero de 1934 – 17 de febrero de 2013) fue un actor inglés. Su carrera de cincuenta años abarcó cine, radio, teatro y televisión.

Biografía y carrera
Briers nació el 14 de enero de 1934 en Raynes Park, Surrey, hijo de Joseph Benjamin Briers y su segunda esposa Morna Phyllis. En 1961, Briers fue elegido para el papel principal en Marriage Lines (1961–66) con Prunella Scales interpretando a su esposa. Entre el piloto y la serie en sí, Briers apareció en Brothers in Law (del libro de Henry Cecil ) como el abogado inexperto Roger Amongby en 1962. Los adaptadores Frank Muir y Denis Norden , quienes lo habían visto en el extremo oeste.

Durante las décadas de 1980 y 1990, Briers tuvo papeles protagónicos en varios programas de televisión. incluyendo Goodbye, Mr Kent (1982), un raro fracaso también con Hannah Gordon, el papel principal de Martin Bryce en Ever Decreasing Circles (1984–89), y como Godfrey Spry en la comedia dramática de la BBC If You See God, Tell Him ( 1993).

Briers pasó gran parte de su carrera en el teatro, incluyendo apariciones en obras de Shakespeare y George Bernard Shaw . En 1967, uno de sus primeros éxitos estaba jugando junto a Michael Hordern y Celia Johnson en la producción londinense de Alan Ayckbourn ‘s términos relativos.

Briers debutó en el cine con el largometraje británico Bottoms Up (1960). [7] Luego participó en Murder She Said (1961), The Girl on the Boat (1962), A Matter of WHO (1962), The VIPs (1963); y la parodia de espías de Raquel Welch , Fathom (1967).

Era un actor de doblaje familiar. Briers narró el programa de televisión infantil animado Roobarb (1974). Originalmente mostrada en BBC1 justo antes del noticiero de la noche, cada caricatura de cinco minutos fue escrita por Grange Calveley y producida por Bob Godfrey . Fue el narrador original y actor de voz de todos los personajes de la serie de televisión de Noddy (1975) basada en el personaje de Enid Blyton, y luego otra serie con Godfrey, Noah y Nelly en … SkylArk (1976).

Se le diagnosticó enfisema en 2007. Murió en su casa en Bedford Park, Londres el 17 de febrero de 2013 de Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica. Su funeral se celebró en la iglesia local de San Miguel y Todos los Ángeles en Chiswick el 6 de marzo de 2013.

Biography

RICHARD DAVID BRIERS CBE (January 14, 1934 – February 17, 2013) was an English actor. His fifty-year career spanned film, radio, theater, and television.

Biography and career
Briers was born on January 14, 1934 in Raynes Park, Surrey, the son of Joseph Benjamin Briers and his second wife Morna Phyllis. In 1961, Briers was cast in the title role in Marriage Lines (1961–66) with Prunella Scales playing his wife. Between the pilot and the series itself, Briers appeared in Brothers in Law (from Henry Cecil’s book) as the inexperienced lawyer Roger Amongby in 1962. The adapters Frank Muir and Denis Norden, who had seen him in the far west.

During the 1980s and 1990s, Briers had starring roles on various television shows. including Goodbye, Mr Kent (1982), a rare flop also with Hannah Gordon, the title role of Martin Bryce in Ever Decreasing Circles (1984–89), and as Godfrey Spry in the BBC comedy If You See God, Tell Him (1993).

Briers spent much of his career on stage, including appearances in plays by Shakespeare and George Bernard Shaw. In 1967, one of his earliest hits was playing alongside Michael Hordern and Celia Johnson in the London production of Alan Ayckbourn’s Relative Terms.

Briers made his film debut with the British feature Bottoms Up (1960). [7] He later participated in Murder She Said (1961), The Girl on the Boat (1962), A Matter of WHO (1962), The VIPs (1963); and Raquel Welch’s spy parody Fathom (1967).

He was a family voice actor. Briers narrated the animated children’s television show Roobarb (1974). Originally shown on BBC1 just before the evening news, each five-minute cartoon was written by Grange Calveley and produced by Bob Godfrey. He was the original narrator and voice actor for all characters in the Noddy television series (1975) based on the character Enid Blyton, and then another series with Godfrey, Noah and Nelly in … SkylArk (1976).

He was diagnosed with emphysema in 2007. He died at his home in Bedford Park, London on February 17, 2013 of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. His funeral was held at the local Church of St. Michael and All Angels in Chiswick on March 6, 2013.

Filmografía
1958 Chicas en el mar
1960 De abajo hacia arriba
1961 Murder, She Said
1961 Una cuestión de la OMS
1961 Marriage Lines
1962 La chica del barco
1963 Los VIP
1963 Doctor en apuros
1964 La barcaza
1965 Un hogar propio
1967 Fathom
1970 Rookery Nook
1970 Hasta el final
1971 Birds on the Wing
1972 Rentadick
1973 Los tres mosqueteros
1974 Roobarb
1975-1978 La buena vida
1978 Watership Down
1977-1979 El otro
1982 Adiós, señor Kent
1984 Círculos siempre decrecientes
1985 Todo de buena fe
1987 Doctor Who
1989 Un coro de desaprobación
1989 Enrique V
1992 Los amigos de Peter
1993 Mucho ruido y pocas nueces
1993 Si ves a Dios, díselo
1994 Frankenstein
1995 A Midwinter’s Tale
1996 Hamlet
1997 Spice World
1999 Midsomer Murders
2000 Love’s Labour’s Lost
2000 Monarch of the Glen
2002 Amor incondicional
2003 Peter Pan
2003 Roobarb and Custard Too
2006 Como a ti te gusta
2010 National Theatre Live: London Assurance
2011 El único que sabe
2012 Corre por tu esposa
2012 Cockneys vs Zombies.

Créditos: Tomado de Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Briers

⭐ Nació: 14/01/1934 ⚰ Murió: 17/02/2013

RICHARD DAVID BRIERS CBE (14 de enero de 1934 – 17 de febrero de 2013) fue un actor inglés. Su carrera de cincuenta años abarcó cine, radio, teatro y televisión.

Biografía y carrera
Briers nació el 14 de enero de 1934 en Raynes Park, Surrey, hijo de Joseph Benjamin Briers y su segunda esposa Morna Phyllis. En 1961, Briers fue elegido para el papel principal en Marriage Lines (1961–66) con Prunella Scales interpretando a su esposa. Entre el piloto y la serie en sí, Briers apareció en Brothers in Law (del libro de Henry Cecil ) como el abogado inexperto Roger Amongby en 1962. Los adaptadores Frank Muir y Denis Norden , quienes lo habían visto en el extremo oeste.

Durante las décadas de 1980 y 1990, Briers tuvo papeles protagónicos en varios programas de televisión. incluyendo Goodbye, Mr Kent (1982), un raro fracaso también con Hannah Gordon, el papel principal de Martin Bryce en Ever Decreasing Circles (1984–89), y como Godfrey Spry en la comedia dramática de la BBC If You See God, Tell Him ( 1993).

Briers pasó gran parte de su carrera en el teatro, incluyendo apariciones en obras de Shakespeare y George Bernard Shaw . En 1967, uno de sus primeros éxitos estaba jugando junto a Michael Hordern y Celia Johnson en la producción londinense de Alan Ayckbourn ‘s términos relativos.

Briers debutó en el cine con el largometraje británico Bottoms Up (1960). [7] Luego participó en Murder She Said (1961), The Girl on the Boat (1962), A Matter of WHO (1962), The VIPs (1963); y la parodia de espías de Raquel Welch , Fathom (1967).

Era un actor de doblaje familiar. Briers narró el programa de televisión infantil animado Roobarb (1974). Originalmente mostrada en BBC1 justo antes del noticiero de la noche, cada caricatura de cinco minutos fue escrita por Grange Calveley y producida por Bob Godfrey . Fue el narrador original y actor de voz de todos los personajes de la serie de televisión de Noddy (1975) basada en el personaje de Enid Blyton, y luego otra serie con Godfrey, Noah y Nelly en … SkylArk (1976).

Se le diagnosticó enfisema en 2007. Murió en su casa en Bedford Park, Londres el 17 de febrero de 2013 de Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica. Su funeral se celebró en la iglesia local de San Miguel y Todos los Ángeles en Chiswick el 6 de marzo de 2013.

RICHARD DAVID BRIERS CBE (January 14, 1934 – February 17, 2013) was an English actor. His fifty-year career spanned film, radio, theater, and television.

Biography and career
Briers was born on January 14, 1934 in Raynes Park, Surrey, the son of Joseph Benjamin Briers and his second wife Morna Phyllis. In 1961, Briers was cast in the title role in Marriage Lines (1961–66) with Prunella Scales playing his wife. Between the pilot and the series itself, Briers appeared in Brothers in Law (from Henry Cecil’s book) as the inexperienced lawyer Roger Amongby in 1962. The adapters Frank Muir and Denis Norden, who had seen him in the far west.

During the 1980s and 1990s, Briers had starring roles on various television shows. including Goodbye, Mr Kent (1982), a rare flop also with Hannah Gordon, the title role of Martin Bryce in Ever Decreasing Circles (1984–89), and as Godfrey Spry in the BBC comedy If You See God, Tell Him (1993).

Briers spent much of his career on stage, including appearances in plays by Shakespeare and George Bernard Shaw. In 1967, one of his earliest hits was playing alongside Michael Hordern and Celia Johnson in the London production of Alan Ayckbourn’s Relative Terms.

Briers made his film debut with the British feature Bottoms Up (1960). [7] He later participated in Murder She Said (1961), The Girl on the Boat (1962), A Matter of WHO (1962), The VIPs (1963); and Raquel Welch’s spy parody Fathom (1967).

He was a family voice actor. Briers narrated the animated children’s television show Roobarb (1974). Originally shown on BBC1 just before the evening news, each five-minute cartoon was written by Grange Calveley and produced by Bob Godfrey. He was the original narrator and voice actor for all characters in the Noddy television series (1975) based on the character Enid Blyton, and then another series with Godfrey, Noah and Nelly in … SkylArk (1976).

He was diagnosed with emphysema in 2007. He died at his home in Bedford Park, London on February 17, 2013 of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. His funeral was held at the local Church of St. Michael and All Angels in Chiswick on March 6, 2013.

Filmografía
1958 Chicas en el mar
1960 De abajo hacia arriba
1961 Murder, She Said
1961 Una cuestión de la OMS
1961 Marriage Lines
1962 La chica del barco
1963 Los VIP
1963 Doctor en apuros
1964 La barcaza
1965 Un hogar propio
1967 Fathom
1970 Rookery Nook
1970 Hasta el final
1971 Birds on the Wing
1972 Rentadick
1973 Los tres mosqueteros
1974 Roobarb
1975-1978 La buena vida
1978 Watership Down
1977-1979 El otro
1982 Adiós, señor Kent
1984 Círculos siempre decrecientes
1985 Todo de buena fe
1987 Doctor Who
1989 Un coro de desaprobación
1989 Enrique V
1992 Los amigos de Peter
1993 Mucho ruido y pocas nueces
1993 Si ves a Dios, díselo
1994 Frankenstein
1995 A Midwinter’s Tale
1996 Hamlet
1997 Spice World
1999 Midsomer Murders
2000 Love’s Labour’s Lost
2000 Monarch of the Glen
2002 Amor incondicional
2003 Peter Pan
2003 Roobarb and Custard Too
2006 Como a ti te gusta
2010 National Theatre Live: London Assurance
2011 El único que sabe
2012 Corre por tu esposa
2012 Cockneys vs Zombies.

Créditos: Tomado de Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Briers

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
X
X